Facebook Love Hard Rock Info on Facebook!

INTERVIEWS

GATUPLAN (Swedish)
The QUILL (Swedish)

GATUPLAN
O.k., det här är faktiskt den första intervjun jag har gjort på cirka 15 år. För att det inte ska bli lika jobbigt som jag tyckte det blev då, så kör jag lite färre frågor denna gång (och chansen att jag översätter till engelska är nog tyvärr minimal).
Först ut är GATUPLAN, som är ett nytt band bildat av den Norrländske punk veteranen Inge Johansson. Denna man har en hel radda med band på sitt CV, som The (International) NOISE CONSPIRACY, AGAINST ME!, CSS, STILETT, ALONZO & FAS 3, TOTALT JÄVLA MÖRKER och KNUGEN FALLER bland annat.
GATUPLAN släpper sin debutplatta, "Kampen Går Vidare!", den 26:e Februari, vilket är en vild blandning av melodisk punk rock, power pop, rock, ska och hip hop. En så pass bra skiva att det föll sig lämpligt att ställa några frågor till Inge.
Intervjun gjordes i Februari 2021.

Inge waiting for the revolution
Photo taken by Diego Aldabaldetrecu

Du har ju många års erfarenhet från många olika band runt om i världen, så hur kom det sig att du fick för dig att göra en soloplatta på svenska?
  För att min tyska inte är tillräckligt bra helt enkelt, så det fick bli en platta på svenska, haha. Skämt åsido så tycker jag att det är kul att skriva texter på svenska - det är både lätt och svårt på samma gång. GATUPLAN är bara en naturlig förlängning av all musik jag tidigare hållit på med, samtidigt som jag vill förvalta den tradition av svensk punk som jag är uppvuxen med och älskar. Ett steg framåt och två steg bakåt med andra ord.

Det är ju en ganska snäll skiva musikaliskt sett, som innehar en hel del skilda influenser. Hur tänkte du där? Det är väl risk för att vissa kommer kritisera den för att den inte är tillräckligt punk enligt dom?
  Jag är inte ett dugg oroad för kritik att min musik inte är tillräckligt punk - Det har jag nämligen hört om i stort sett alla band jag någonsin spelat med. Så jag räknar kallt med att den traditionen följer mig med GATUPLAN också, annars blir jag orolig.

Vi finner ju Anna Philipsson från ditt gamla band KUNGEN FALLER på bakgrundssång, men även medlemmar från DE LYCKLIGA KOMPISARNA och TWOPOINTEIGHT. Kommer dom personerna vara med även live?
  Det vore absolut en dröm att ha en så stark laguppställning live! Vi får hoppas att det blir så!

Jag gillar verkligen KNUGEN FALLER, men fick bara äran att se er live en gång. Vad hände med det bandet egentligen?
  Tack! Va kul! Jag vet inte, har vi ens lagt av? Vi var en del av en väldigt kul och kreativ scen i Umeå - Ny Våg-eran, och KNUGEN FALLER handlade just mycket om att vara med på en tid och plats då något större hände som vi gick igång på. Det är en ära att ha fått vara med om något sådant. Att jag sen fick med både Fredrik och Anna på GATUPALN-plattan är dock det närmaste vi har varit att spela ihop på ett bra tag, men det finns ju också anledningar till att vi fortfarande tycker om att göra musik ihop.

Har du några andra musikaliska projekt på gång just nu, eller är det 100% GATUPLAN som gäller?
  Nu i vår kommer en EP med ett projekt som jag har ihop med Keith "Monkey" Warren från The ADICTS, Phil Rowland från EATER och Kevin Preston från PRIMA DONNA och GREEN DAY. En EP med 4 punkrökare som jag tycker blev jättebra, och som var jättekul att göra! Och jag hoppas vi kan göra en ny platta med BRING THE DRONES snart - Det vore kul! Vi har snackat löst om det, men inget är spikat ännu. Men att dra till Västkusten och lira d-takt med det gänget snart vore inte dumt!

Något du vill tillägga?
Tack för att du stöttar musiken!

facebook.com/Gatuplan-2737758129572355

____________________

The QUILL
The QUILL är veteraner inom svensk hårdrock, men har väl aldrig riktigt nått någon större framgång. Dom har liksom lurat omkring i underjorden och fått en växande skara fans längs vägen, skulle man kunna säga.
Den 26:e Mars släpps deras nionde album, "Earthrise" (Metalville Records). En riktigt bra skiva - "You should not get bored when you listen to this masterpiece", som jag har skrivit i min recension (som läggs upp närmare release-datumet). Fans av tung hårdrock, stoner rock och liknande borde spana in detta band.
Intervjun gjordes i slutet av Februari 2021.

The Quill
Photo taken by (unknown)

Ni har alltså funnits som band i 25 år och släppt 9 album? Det trodde ni väl knappast när ni startade en gång i tiden?
  Nä, det är rätt sjukt när man tänker efter. Men i grund och botten har det alltid handlat om att vi tycker om att skriva musik ihop, och haft ett driv att vilja utvecklas och ta steg framåt. Sen har åren bara rullat på, och nu har bandet varit en del av våra liv så pass länge att det inte finns något alternativ längre. Det skulle bara bli fjantigt om man började bråka och hota med att sluta, vi har gått igenom allt det där för länge sedan och vet var vi har varandra.
Sen är vi ju i vissa avseenden fortfarande unga - vi har replokal i samma byggnad som MÖNSTERÅS BLUES BAND, som ju har spelat ihop i över 45 år, så jämfört med dem så är vi ju knappt torra bakom öronen.

Era influenser verkar komma från alla möjliga håll, gamla som nya. Vilka band/artister skulle du säga har influerat er mest som band?
  En gemensam nämnare är absolut BLACK SABBATH - det är det vi förenas i på något vis.
Annars lyssnar vi på väldigt varierande musik i bandet, och jag tror att vi tar med oss de olika influenser in i låtskrivarprocessen, och i slutändan kokar vi ihop allt och ut kommer det QUILL-låtar.

Hur skulle ni själva beskriva er musik?
  Så klassisk hårdrock som det kan bli. Riff och skägg.

Ni hade tydligen så mycket material till den nya skivan att ni fick välja ut dom bästa låtarna, om jag förstått rätt? Har ni några planer för dom låtar som blev över? För är dom i samma klass, så måste dom ges ut!
  Ja, de kommer nog alla att komma ut förr eller senare i någon form, antingen som någon Expanded Edition eller som en egen EP - vi får se.
Vi spelade faktiskt in 2 låtar på svenska också som vi tänkte släppa på egen hand så småningom. Helt plötsligt lät vi som ett gammalt proggband :D

Vad har ni för framtidsplaner?
  Just nu hänger allt i luften, och alla väntar på att man ska kunna ge sig ut och spela igen. Som det ser ut i skrivande stund så är det väl tidigast till hösten som man kan hoppas på att det öppnar upp ordentligt igen. Så under tiden skriver vi vidare - vi har redan nu en riktigt bra grund till nästa skiva - ska man försöka se något positivt med det senaste året, så är det väl att man verkligen har haft tid att vara kreativ!

thequill.se

____________________